Ozonlama Nedir

Ozonlama nedir? Sorusuna kısaca Oksijenin ozon jeneratörü kullanılarak yani iki atomlu oksijenden 3 atomlu ozonun oluşturma işlemine ozonlama denilir

Ozonlama Nedir

Ozonlama nedir? Sorusuna kısaca Oksijenin ozon jeneratörü kullanılarak ozonlaÅŸtırılmasına yani  2 atomlu oksijenden 3 atomlu ozonun oluÅŸturma iÅŸlemine ozonlama deniliyor.

Oksijen molekülü kararlı olmasına karşın ozon kararsız bir molekül olarak göze çarpıyor. 

BilindiÄŸi gibi ozonun okside edici etkisi bulunuyor. Virüs ve bakterileri öldüren ozon tüm mikroorganizmalar ile toksinleri de okside ediyor.

Oda sıcaklığında renksiz, karakteristik ve kokusu bulunan bir gaz olan ozon, tüm dünyada içme suyu saÄŸlayan arıtma tesislerinde yaygın olarak kullanılıyor.

Ozon doÄŸal olarak fırtınalı havalardan sonra yüksek yerlerde ya da deniz kıyısında hissediliyor.

Yapay olarak oluÅŸturulan ozon ise bir yerden diÄŸer yere taşınamayacağı için kullanım yerinde ozonlama jeneratörleri kullanılarak oluÅŸturuluyor.

Ozon gazının 1839 yılında Alman kimyacı tarafından bulunmasıyla dezenfeksiyon amacı ile kullanılmaya baÅŸlayan ozon gazı 1860 yılında Monaco’nun su arıtma tesislerinde kullanılmaya baÅŸlıyor.

Ozonlama yapılarak genelde sudaki zararlı bakterileri öldürmek ve mikrobik oluÅŸumlara engel olmak için dezenfektan yapılması düÅŸünülse de günümüzde sadece suda deÄŸil birçok sektörde kullanım alanı bulunuyor.

Özellikle temizlik sektöründe profesyonel temizlik firmaları tarafından raÄŸbet görüyor. Ozon gazına aktif oksijen ismi de veriliyor.

Bilinen en eski mikrop öldürücü ve koku giderici olan ozon gazı canlıları güneÅŸin radyasyon etkisinden koruma görevi de üstleniyor.

DoÄŸal yöntemlerle yıldırımlar sonucu oluÅŸan ozon havayı temizliyor.

Ozon gazının koruyucu ve temizleyici özelliÄŸi keÅŸfedildiÄŸinde ozonun bu özelliÄŸinden yararlanmak için çok sayıda araÅŸtırma yapılmıştır.

Günümüzde ise ozon yapmak ve ozonun deÄŸiÅŸik alanlarda kullanılmasını saÄŸlamak için ozon üretim teknolojileri geliÅŸtirilerek ozonun çeÅŸitli alanlarda kullanımı saÄŸlanmıştır.

Ozonlama yapılmadan önce mutlaka kapalı alan ise küf ve rutubet kokuları için bir ön önlem ve uygulama yapılması gerekmektedir.

EÄŸer nem gibi sorun var ise mutlaka bir nem alma kurutma cihazı ile nem alma uygulaması yapılması çok fazla faydalı olacaktır.

Ozonlama Faydaları
-
Güçlü bir dezenfektan olduÄŸu için mikroplarla bakterileri ve virüsleri öldürüyor.
-Kötü kokulara sebep olan ve musluk suyunun içilmesine engel teÅŸkil eden klor artıklarını temizleyerek çeÅŸme suyunu arıtır ve içilmesini saÄŸlar.
-Şehir suyunda bulunan istenmeyen tat ve kokuları giderir.
-Depodan ya da ÅŸebekeden gelen suyu sterilize ediyor
-Sudaki metalleri yok ederek suyun bulanıklığını gideriyor.
-Ozonlanmış su ile içilen kahve ya da çayın tadı daha güzel oluyor.
-Ozonlanan su yaklaşık olarak yarım saat bekletildiğinde ozon kokusu kalmıyor
-Ozonlama içme suyunun temizlenmesinde kullanılıyor.
-Ozonlama güçlü bir temizleyici olduÄŸu için profesyonel temizlik hizmetlerinde de kullanılıyor.
-SaÄŸlık sektöründe hastalıkların iyileÅŸtirilmesi için yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanılıyor.
-Güzellik sektöründe cilt yenileyici olarak kullanılıyor ve cildi gençleÅŸtiriyor.
-Ozonlu su ile yıkanan taze sebzeler, et ile balık ve meyvelerin ozonlu su ile yıkandığında, gıda zehirlenmesine yol açabilecek mikropların öldüÄŸü için bu tür sorunlarla karşılaşılmadığı görülmüÅŸtür.
-Gıdaların taze kalma süresini uzatıyor.
-Taze ürünlerin bozulmasına neden olan böcek ilacı ve benzeri zirai kimyasalları, katkı maddelerini ve kimyasalların etkilerini yok ediyor.
-Bakterileri temizlediÄŸi için kötü kokuları yok ediyor.
-Gıdaların iÅŸlenmeleri sırasında kullanılan suların bakterilerini temizlediÄŸi için kimyasal arıtmada kullanılıyor.
-Ozon dünyadaki en güçlü dezenfektan olduÄŸu için yaÅŸanılan ortamdaki bakterilerin temizliÄŸi, su arıtılması ya da diÄŸer amaçlarla kullanım sırasında virüs, bakteri ya da mikropları yok eder.

Sonrasında ise oksijene dönüÅŸür. Atık madde içermediÄŸi için ve bu özelliÄŸi sebebi ile çevre dostudur.

-Evcil hayvanlar ozonlu su ile yıkanılırsa derileri ile kürkleri saÄŸlıklı ve temiz kalıyor
-Ozonlu su bitkilerdeki kök sürümlerini engellediÄŸi için bitkilerin ömrünü uzatıyor.

Ozonlama nedir? Ozonlama ne iÅŸe yarar? Gibi sorularınız varsa ve sektörünüzde profesyonel bir temizlik hizmeti almak istiyorsanız ozonlama tekniÄŸi ile yapılan temizliÄŸin avantajlarından siz de faydalanabilirsiniz.

#ozonlama #ozonlamanedir #ozonlamaneiÅŸeyarar #kötükokualma #piskokualma